ЗА ДРЕХИТЕ, ИГРАЧКИТЕ И АКСЕСОАРИТЕ ЗА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

ЗА ДРЕХИТЕ, ИГРАЧКИТЕ И АКСЕСОАРИТЕ ЗА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

Всеки стопанин на домашен любимец - куче, коте, птица, зайче, хамстер или друг вид, се старае да направи живота на своето малко приятелче възможно най-щастлив и комфортен. Нормално е да бъде така - животинката става част от семейството ни, дава ни безкористна обич и безброй прекрасни мигове.

Пазарът изобилства от всевъзможни стоки за животни и често пъти си задаваме въпроса кое реално е необходимо за животното, докъде можем да си позволим да стигнем в покупките, дали домашният любимец ще се чувства щастлив от новите придобивки или по-скоро ги приема заради обичта си към стопанина?

ДРЕХИТЕ ЗА КУЧЕТА И КОТКИ - ПОТРЕБНОСТ ИЛИ МОДА?

Този въпрос има множество отговори, може да бъде приеман и като спорен, а всеки стопанин сам преценява дали и как да облича своето куче, коте или друг любимец. Ако погледнем на природните закони, можем да си кажем, че животното се ражда с козина, която да го предпазва от външни влияния и тя му е достатъчна.

Но, оказва се, не е съвсем така! Някои дребни породи кучета, а и по-едрите с къс косъм при по-ниски температури през зимата имат нужда от дрешка, за да не треперят и настиват фатално при разходка. Други, които са с по-дълга и гъста козина, се чувстват добре в студеното време, но пък е достатъчно да съберат кал, прах и всевъзможна мръсотия от улицата, а после да следва едно дълго и недолюбвано от животното къпане, сушене и пр.

Когато животното е облечено, дългата козина не се сплита лесно и съответно не се налага така често ресане. Разбира се, може да обличаме животинката в даден момент просто, защото искаме да прилича на нас, да изглежда празнично, а защо не и спортно.

При избора на дреха трябва първо да се съобразим с размера на домашния любимец, така че да му е достатъчно широка и удобна.

В студените месеци е добре тя да бъде от по-плътна материя, а през топлите дни - тъничка, да не запарва, а да предпазва от жаркото слънце и изсушаване на кожата.

За ежедневно ползване са практични и удобни блузки или пуловерчета, които лесно се обличат през главата или се закопчават с помощта на лепенки; осигуряват свобода на движението и не притесняват. Намират се и дрешки, които не са от най-практичните, но ни се иска да ползваме за празнични моменти, за да бъде нашият любимец в унисон с компанията, семейството или просто да си направим заедно красива снимка за спомен.

За специални поводи може да си позволите роклички или дрешки с по-богата декорация, но трябва да се има предвид, че наличието на мъниста, пайети, камъчета и подобни пришити декорации крие известен риск. Те биха могли да се откъснат и погълнат от малкото куче или коте, затова, обличайки животното в подобна празнична дрешка, е желателно да не го изпускаме от поглед и наистина нашият приятел да бъде в този тоалет за сравнително кратко време.

А как да процедираме с кучето и котето при първите обличания, когато то няма изграден навик да носи дрешка?

На първо място е важно това да не става с насилие, а с поощрение, ласки, добра дума. Изберете дреха, която считате, че е лесна за обличане и не го притеснява. След като вече сте пременили приятелчето си, погалете го, похвалете, дайте някакво лакомство за награда.Опитайте се да отвлечете вниманието му от тази новост с игра, разходка или друго забавление.Първоначално може да сложите дрешката за по-кратко време и ако виждате, че животинката се притеснява да я свалите, като постепенно увеличавате времето, докато кучето или котето привикне.Колкото по-малко на възраст е животното, толкова по-лесно свиква с носенето на нашийник, дреха, нагръдник, панделка или друг аксесоар.

ИГРАЧКИТЕ ЗА ЖИВОТНИ

За да е щастливо, всяко живо същество има нужда от приятни мигове на забавление, а какво по забавно от играта?За да не скучае нашият домашен любимец, да развива своя интелект и двигателни умения е добре да го снабдим с играчки.Колкото и пораснало да животното ни, то носи в себе си детското, има нужда от занимавка и игра.Осигурете му хубавите моменти, като избирате различни по тип играчки, а в последствие ще стане ясно, кои са му любими и най-занимателни.Играчката трябва да е съобразена с породата и размера на животното, да може да се почиства и да е безопасна.Редовно я преглеждайте и ако установите, че целостта и е нарушена и има дори и минимална опасност от поглъщане на парченца я изхвърлете и заменете с нова.

АКСЕСОАРИ ЗА ЖИВОТНИ

Според вида и породата си за всяко животно са необходими различен тип аксесоари, като някои са просто задължителни, а други по-скоро са декоративен елемент, радващ стопанина. В последното няма нищо лошо, стига да е с мярка. Безспорно, кучето има нужда от нашийник и повод, за да бъде изведено на разходка. От задължителните неща за всяко същество са и съдове за храна, вода. Дългокосместите породи котки и кучета трябва да бъдат ресани. Затова е необходим поне подходящ гребен, а също и панделки, шнолки, с които да вържем козината над очите, така че тя да не пречи на зрението. Нуждите са специфични и различни, като при човека, редно е да покрием основните, а защо не и да поглезим домашния си любимец с нещо не съвсем важно, но пък интересно и приятно.

ЗА СЕКЦИЯТА ЗА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ В МАГАЗИНА

Приятели на животните, съвсем не смятаме, че сме изчерпателни в многообразието и подбора на стоки за домашни любимци, но все пак се надяваме, че ще можем да ви предоставим атрактивни артикули и когато пазарувате за себе си, ще успеете да зарадвате с нещо ново и вашата любима животинка